BIOGRAFIJA

Giorgio Surian
Nakon rodne Rijeke glazbeno obrazovanje stekao je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani i Konzervatoriju  u Trstu i Padovi, a usavršavanje je završio u prestižnoj školi milanske operne kuće La Scala ( Centro di Perfezionamento per Cantanti Lirici del Teatro alla Scala).

Već kao 20-godišnjak debitirao je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a veliku međunarodnu karijeru nastavio je na najvećim pozornicama svijeta: milanska Scala, Metropolitan,  Staatsoper u Beču, Arena u Veroni, Opera National u Parizu, Royal Opera House u Londonu, El Liceu u Barceloni, Teatro Bolshoy u Moskvi, Teatro Real u Madridu, Festival u Salzburgu itd.

U Hrvatskoj, osim u riječkoj, gostovao je u zagrebačkoj operi, Splitu te na Dubrovačkim ljetnim igrama... .

Tijekom svoje bogate karijere, zahvaljujući nevjerojatnom rasponu glasa, ostvario je preko 160 basovskih i bas-baritonskih različitih uloga (opere, mise, oratoriji...).

Kao basso profondo istaknuo se u ulozi Fiesco („Simon Boccanegra“), Seneca („Krunidba Popeje“), Polifemo u oratoriju („Aci Galatea i Polifemo“), itd.; u ulogama kao basso cantabile pjevao je u operama „Ernani“, „Attila“, „Nabucco“, „Don Carlos“, „Lombardijci“, „Luisa Miller“, „Sicilijanske večeri“, “Moć sudbine“, “Anna Bolena“, „Don Sebastian“, „Lucrezia Borgia“, „Marino Faliero“, „Favorita“, „Sonnambula“, „Lucia di Lammermoor“, „Puritani“, „Norma“, „Maometto II“, „Mojsije“, itd.; kao bas-bariton u operama „Faust“, „Faustovo prokletstvo“, „Hoffmannove priče“, „Robert le diable“, itd.; kao bariton  zablistao je u operama „Falstaff“, „Tosca“, „Gianni Schicchi“, „Carmen“, „ Ukleti Holandez“,  „Pirata“, „Francesca da Rimini“, itd. Zahvaljujući izvrsnom glumačkom talentu istaknuo se u nizu komičnih opera: „Seviljski brijač“, „Ljubavni napitak“, „Don Pasquale“, „Put u Reims“,„Macbeth“ kao Magbeth, i „Otello“ kao Jago.

Pjeva na različitim jezicima: na talijanskom (sav repertoar), na hrvatskom („Nikola Šubić Zrinjski“, ...), francuskom („Carmen“, „Hoffmannove priče“, ...), njemačkom („Ukleti Holandez“, ...), portugalskom (“La Serrana“), ruskom („Pikova dama“), češkom („Jenufa“), latinskom („Requiem“) i engleskom („Reix Progress“).

Pjeva pod glazbenim vodstvom najvećih dirigenata kao što su: Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Riccardo Muti,  Seiji Ozawa, Lovro von Matačić, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Placido Domingo..., surađuje s vrhunskim redateljima kao što su: Franco Zeffirelli, Ugo De Ana, Luca Ronconi, Werner Herzog, Chris Kraus, William Friedkin, Andrei Konchalovsky...i s najvećim opernim zvijezdama.

Pedagošku karijeru razvija od 2008. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Za doprinos glazbenom stvaralaštvu odlikovan je 1996. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a iste godine dobiva nagradu Orlando za najbolja dostignuća u glazbenom, odnosno dramskom programu te nagradu Varaždinskih baroknih večeri.
Godine 2006. prima nagradu „Milan Pihler“ za ulogu Don Alfonsa u opernoj predstavi „Cosi' fan tutte“, 2008. nagradu „Mario Tiberini“ te 2009. nagradu „Milka Trnina“. 2012. dobiva nagradu „Vladimir Ruždjak“ za ulogu Dulcamare u operi “Ljubavni napitak“. U sezonama 2012./2013. i 2013./2014. dobiva opet Nagradu „Milan Pihler“ ovaj put za najbolje ostvarenu mušku ulogu – za ulogu Mefista u operi „Faust“ Charlesa Gounod, u sezoni 2014/2015 za ulogu Scarpie u koncertnoj izvedbi opere „Tosca“ Giacoma Puccinija i u sezono 2016/2017 za ulogu Jaga u operi „Otello“ g. Verdija.

Ministarstvo kulture republike Hrvatske dodijelilo mu je u studenom 2014. titulu Nacionalnog Prvaka Opere. Od 2015. stalni je član ansambla opere HNK "Ivana pl. Zajc" iz Rijeke. 2018 godine u svega mjesec dana odigrao je sa velikim uspjehom jedinstvenu trilogiju "Shakespeare- Verdi-Surian" (Macbeth-Otello-Falstaff) i Amonastra u Aidi.

 

Giorgio Surian - Official Web Page, 2011 | Design by: Pixel